13. maj 2018.

 
 
Yo La Tengo
Dom omladine Beograda
12. maj 2018.

 
  Legende Indie rock scene, američki bend Yo La Tengo, u sklopu evropske turneje na kojoj promovišu album "There's a Riot Going On", nastupili su premijerno 12. maja 2018. godine u Domu omladine Beograda.

Ako slušate neki bend od samih njegovih početaka dešava se da se tokom godina pomalo izgubite i propustite neka njihova izdanja. Tako sam i ja pomno pratio karijeru grupe Yo La Tengo. Poslednjih godina su mi malo pobegli iz vidokruga, ali su se vratili odličnim albumom "Fade". Najnoviji album "There's a Riot Going On" je bila prilika da ih napokon vidim uživo u Beogradu!



Ko je samo kupio ulaznicu i nije pratio obaveštenja na netu došao je tek posle 21 čas na koncert i propustio njegov prvi deo. Obazriviji su se dobro informisali i došli su u 20h a oni pravi fanovi i malo ranije. Dobro pozicioniran sa odabranim društvom (Nebojša - fotoaparat, Ivan - finansije, Sandra - pivo, lepeza i dobro raspoloženje) dočekao sam početak koncerta. Ira Kaplan je bio tačno ispred mene na bini i bio je "mrtav" ozbiljan. Tek posle nekoliko pesama obratio se publici i najavio da će prvi deo koncerta biti tih a drugi glasniji. Takođe je naglasio da bend postoji od 1984.godine i da im je izgleda trebalo 34 godine da dođu u Beograd!



Prvi deo je prošao u intimnoj atmosferi i bez priče iz publike koja bi dekocentrisala izvodjače. Više od polovine odsviranih numera je bilo sa novog albuma a one su plenile diskretnim zvucima gitare, basa, bubnjeva i klavijatura. "You are Here", "Ashes", "She May She Might", "Let's Do It Wrong" bile su dopunjene pesmama sa drugih albuma. Najbolji utisak na mene su ostavile "Nowhere Near" i "Big Day Coming", obe sa albuma "Painful!". Ova druga je bila izvedena u tišoj verziji sa delikatnim vokalom bubnjarke Georgije Hubley.



Upravo to je bila i jedna od vrednosti nastupa - gitarista Ira(Ajra) Kaplan, basista James McNew i bubnjarka Georgija Hubley su svirali i klavijature i gitare i pevali naizmenično ili zajedno. Naravno, publika je burno reagovala između pesama i atmosfera se polako usijala. Jednočasovi nastup je završen posle devet izvedenih pesama što samo govori o dužini pojedinih numera ali i posvećenosti muzičara njihovom nastupu.



Posle pola sata YLT su se vratili na scenu sa kratkom i tihom pesmom "Dreams" a onda je nastao krš i lom! Gitara u rukama Ire Kaplana je "pobesnela" i krenuli su razni zvuci distorzije i fidbeka, uobličeni u odličnu "vožnju" celog benda. Koliko Ira pazi na gitare moglo se primetiti u činjenici da je imao tehničara koji mu je štimovao gitare za svaku pesmu posebno!!! A te gitare su proizvodile čudnovate zvuke spojene sa bukom na tragu čuvenih Velvet Underground.



"Flying Lesson", "Stockholm Syndrome", "For You Too" i "Shades" su razjarile i oduševile publiku. Potom je došao desert - "Autumn Sweater", "Paddle Forward" i singl "Tom Courtenay" koje su nam testirale granice sluha. A onda "Ohm", mamutska kompozicija, gde je znoj liptao sa lica Ire Kaplana. Jako je bilo vruće u Sali Amerikana i Ira je posegnuo za Sandrinom lepezom ostavljajući svoju gitaru, koja je sekla zvukom, u ruke Ivanu i meni.!!! Mi smo počeli nešto da improvizujemo na njoj i zatim je vratili nazad vlasniku. To je bilo da ne poverujete!!!



Koncert je završio sa još luđom "Pass The Hatchet, I Think I'm Goodkind" sa albuma "I'm Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass". Snimio sam pet minuta feedbacka a to je bio samo deo pesme.!!!! Ma opšte ludilo!



Bend se pozdravio sa publikom i otišao sa bine. Naravno prisutni to nisu prihvatili i sa burnim odobravanjem dozvali su YLT nazad. Situacija se intenzivirala!! Prva pesma na bisu je bila obrada "Can't Seem To Make You Mine" garažne grupe iz 60-tih, grupe The Seeds.



Na Nebojšin predlog doviknuo sam Iri da sviraju njihovu obradu Cat Stevensove pesme "Here Comes My Baby" (bila veliki hit 60-tih u izvođenju grupe The Tremeloes). Posle kratke konsultacije Georgia izlazi napred na binu i zajedno pevaju tu pesmu. U publici - delirijum!!! Ira napominje da je ovo "srpska premijera" pesme!!!



Pošto sam nešto ranije glasno predložio bendu da sviraju "Yellow Sarong" obradu pesme grupe The Scene Is Now, Ira najavljuje i nju, i divni Georgin vokal plovi Amerikanom. To je bilo za ne poverovati!!! Sluđen i oduševljen gledao sam kako odlaze sa bine.



A posle? Nasmejani Ira potpisuje ploče, postere a i desetak mojih omota CD-ova kao i obe set liste i to sa posvetom. Ludnica!!!
Neverovatno veče, veče za pamćenje sa odličnom publikom, izuzetnim nastupom Yo La Tengo i dovoljno energije da napuni sva naša srca koja su kucala kao jedno!!! .


tekst - slobodan vlaketić
foto & video - nebojša mićković

 
 

koncerti



XX1. Jazz Fest Sarajevo 2017.
31. oktobar - 05. novembar 2017.
Prvi deo




XX1. Jazz Fest Sarajevo 2017.
31. oktobar - 05. novembar 2017.
Drugi deo




XX1. Jazz Fest Sarajevo 2017.
31. oktobar - 05. novembar 2017.
Drugi deo




Beth Hart
11.11.2017
Hala sportova
Novi Beograd




The Residents
Dom omladine Beograda
20.11.2017.




Dingospo Dali
Klub Doma omladine Beograd
30.11.2017.




Čuka Fest
KC Čukarica, Beograd
30.11. - 03.12.2017.




Kristali
Dom omladine Beograda
15.12.2017.




Lačni Franz
Dom omladine Beograda
22. 12. 2017.




On Tour
Dom kulture Studentski grad
19.02.2018.




Kraftwerk
Štark Arena, Novi Beograd
24.02.2018.




Gile & Magic Bush
Dom omladine Beograda
09.03.2018.




Eva Braun
SubBeerni Centar, Beograd
31.03.2018.




"Hajde sanjaj me, sanjaj"
Sava Centar
10.05.2018.

 

Yo La Tengo BG Set List


Set 1 (tiho)
1. You Are Here
2. Ashes
3. Damage
4. She May, She Might
5. There's a Riot Going On
6. Last Days Of Disco
7. Big Day Coming (slow)
8. Nowhere Near
9. Here You Are

Set 2 (glasno)
10. Dreams
11. Flying Lesson
12. Stockholm Syndrome
13. For You Too
14. Shades
15. Autumn Sweater
16. Paddle Forward
17. Tom Courtenay
18. Ohm
19. Pass The Hatchet, I Think I'm Goodkind


Bis
20. Can't Seem To Make You Mine
21. Here Comes My Baby
22. Yellow Sarong